Kedves üdülésre készülők! Tisztelt Kollégák!

Tájékoztatunk mindenkit, hogy a járványügyi helyzetre való tekintettel – ezen intézkedés visszavonásáig – a BRDSZ ÜDÜLŐINEK szolgáltatásait csak azok vehetik igénybe, akik rendelkeznek ún. OLTÁSI, védettségi igazolvánnyal. Az üdüléshez járó különböző eü. szolgáltatásokat az érintett egészségügyi intézmények csak a fenti igazolvány felmutatása mellett biztosítják.

Az üdülők gondnokai az üdülőbe történő bejelentkezéskor ellenőrzik az igazolványok meglétét.

BRDSZ Központi Iroda

Gondnoki állás!

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete gondnoki tevékenység ellátására munkatársat keres pihenőházában Balatonmáriafürdőn.

Az ajánlat részletei itt olvashatók.

41. INNEN-ONNAN VASÁRNAP

Művházmustra – tévéklub, néptánc, bűvöskockaverseny, de URH-koncert is volt a kultúrotthonokban
A „művház" mindenkinek mást jelentett.
Forrás: 24.hu

 

Birkák közül a fellegekbe – a magyar vitorlázórepülés első száz évének képei

A Hármashatárhegyi reptér egy szép fekvésű – és ideális légáramlatokkal büszkélkedő – létesítmény, amely látta talán az összes magyar tervezésű vitorlázórepülőt, amelynek zöld füvét sokáig birkák tartották karban, és ahol a Malév, illetve a mai légitársaságok több pilótájának a karrierje indult. A neve egybeforrt a magyarországi vitorlázórepüléssel, amelyet egy pontosan száz évvel ezelőtt megalakult sportrepülő klub honosított és szerettetett meg idehaza.

https://24.hu/belfold/2021/10/09/vocsok-kope-nemere-vitorlazo-repules-rubik-harmashatarhegy-heti-fortepan/


Szerelemgyerek tett be Mátyás király házasságának
A korán özvegységre jutó Hunyadi Mátyást sorra kosarazták ki a nagy európai királyi házak, 12 évig nem talált magának új feleséget. Aragóniai Beatrix érkezésével aztán rátalált az igaz szerelem, de boldogságuk nem volt hosszú életű: szó lesz arról, hogyan vált a királyné „gonosz mostohává", illetve mit gondolt királyunk az itáliai táncoló lovakról.
https://24.hu/tudomany/2021/10/03/matyas-kiraly-szereto-feleseg-kozepkor/

 

Egy magánmedence alatt rejtőzik IV. Béla király elveszett sírja?

Nagy várakozások előzik meg az Árpád-házi uralkodó és családja elveszettnek hitt, ám több évtizede ismert sírhelyének feltárását.

https://index.hu/kultur/jardasziget/2021/10/08/egy-maganuszoda-alatt-rejtozik-iv.-bela-kiraly-elveszett-sirja-/


Fel tudnánk építeni ma egy piramist?
Hiába használunk toronydarukat, helikoptereket, traktorokat, teherautókat, ma is nehéz lenne megépíteni a gízai nagy piramist. A 4500 éves építmény dimenziói annyira megdöbbentőek, hogy ma is sokan állítják, egyszerű emberek képtelenek lettek volna ilyen produkcióra, kellett valamiféle misztikus szupererő, de minimum földön kívüli melósok.
https://index.hu/tudomany/til/2021/10/03/fel-tudnank-epiteni-ma-egy-piramist-/

 

A második világháború alatt az amerikai nők kénytelenek voltak festett harisnyát hordani, mert a nejlon kellett a seregnek

Bár alapvetően nagyon jó lenne, ha akkora harmónia és béke lenne a világban, hogy ne legyen szükség a hadseregekre, vitathatatlan, hogy sok technológiai újítás jött ki a katonai kutató-fejlesztő projektekből. Gondolhatunk itt olyen nagyszabású dolgokra, mint a GPS, a számítógép vagy a mobiltelefon. Azonban hiába dolgozik rengeteg lángelme a különböző országok katonai fejlesztésein, néha szükségük van egy kis segítségre a magánvállalatoktól.Ilyen volt például, amikor a második világháború alatt az amerikai hadsereg lefoglalta az ország teljes nejloniparát.
https://telex.hu/eszkombajn/2021/10/08/harisnya-spray-festes-haboru-hadsereg-nejlon-tortenelem

 

Megvizsgáltak 1000 tojáshéjdarabot, így derült ki, hogy 8500 évvel elszámoltuk magunkat

Mintegy ezer megkövesedett tojáshéjdarab vizsgálatával amerikai kutatók kiderítették, hogy már 18 ezer éve tenyésztett szárnyast a pleisztocén földtörténeti kor embere.
https://hvg.hu/tudomany/20211002_ember_szarnyas_tenyesztese_kazuar_18_ezer_eve_pleisztocen

 

Rogán Antal és Mészáros Lőrinc bizalmasainak titkos külföldi üzleteire is fény derül a legújabb offshore-kiszivárgásban

https://telex.hu/direkt36/2021/10/03/rogan-antal-es-meszaros-lorinc-bizalmasainak-titkos-kulfoldi-uzleteire-is-feny-derul-a-legujabb-offshore-kiszivargasaban

 

Milyen volt a puskapor a középkorban? A West Point katonai akadémián kipróbálták

Salétrom (kálium-nitrát), faszén és kén – ha vegyítjük, puskapor lesz belőle. Egyszerű képletnek tűnik, de vajon a tüzérség kialakulásának hajnalán, a késő középkorban hogyan készítették el a korabeli hadviselést alapjaiban megváltoztató anyag koktélját? Egyáltalán, lehet-e tudni, a XIV. és XV. századi „vegyészek" tudták, hogy mit csinálnak, hogy miből mennyit kell adagolni ahhoz, hogy működőképes, vagy épp minél hatékonyabb legyen a puskaporuk?

https://hang.hu/idogep/milyen-volt-a-puskapor-a-kozepkorban-a-west-point-katonai-akademian-kiprobaltak-131660

 

Ókori vécére bukkantak

A felfedezés segíthet megérteni, hogy milyen volt az élet Júdában 2700 éve.
https://ng.24.hu/kultura/2021/10/06/okori-vecere-bukkantak/


3 tény, amit a komposztálásról feltétlenül tudni érdemes
A termőtalaj olyan, mint a persely: amit kiveszünk belőle, azt előbb-utóbb vissza is kell tenni, különben kiürül. Erre a legkiválóbb eszköz és művelet a komposztálás, ami a kertművelésben egy régóta ismert és alkalmazott módszer. Most elmagyarázzuk, hogyan cserélheti a konyhai hulladékot friss és egészséges élelmiszerre.
https://telex.hu/pr-cikk/2021/10/05/3-teny-amit-a-komposztalasrol-feltetlen-tudni-erdemes-x

 

A Szépművészeti Múzeum legendás gipszeinek újjászületése a komáromi Csillagerődben | Euronews

https://hu.euronews.com/2021/10/06/a-szepmuveszeti-muzeum-legendas-gipszeinek-ujjaszuletese-a-komaromi-csillagerodben

 

Tisztelt Tagok!

A személyi jövedelemadóról szóló törvény alapján a befizetett szakszervezeti tagdíj összegével a nem önálló tevékenységből származó bevétel adóalapja csökkenthető.

Bővebben...

A kormányzati létszámgazdálkodás új rendjének megvalósításával összefüggő létszámcsökkentési intézkedés alapján, az újbóli munkába lépés elősegítése érdekében az alábbi szolgáltatási csomag került kialakításra.

Bővebben

Élet- és balesetbiztosítás belügyi munkavállalók részére

A Generali ajánlata itt olvasható.

 

Tudjon meg többet a Benefit Barcode rendszerről!

Az Ér­tel­mi­sé­gi Szak­szer­ve­ze­ti Tö­mö­rü­lés és a Du­ra Stú­dió Kft. meg­hir­de­ti a Du­ra Lász­ló dip­lo­ma­mun­ka pá­lyá­zat 2021-et.