ÜDÜLÉS

Üdülési szabályzat, 2024-ben érvényes térítési díjak
Gyopárosfürdői beutaltak figyelem!
1. Június 01-én minden beltéri és kültéri medence működni fog! Befejeződik a tető felújítása!
2. Mindenki gondolja át, hogy a fürdőbelépőket mikor akarja igénybe venni kedd-szerda-csütörtök vagy péntek-szombat-vasárnap? A napi felvételre nincs lehetőség.
Kovács József Üdülési felelős

49. INNEN-ONNAN VASÁRNAP

Újabb csúcsot dönt a szegénység: egyre több magyar nyugdíjas nyomorog
Hiába a kormányzati dicshimnusz az emelkedő nyugdíjakról, a reálérték megőrzéséről, a statisztika szerint egyre többen élnek a szegénységi küszöbként meghatározott jövedelemből. Magyarul: egyre több a szegény nyugdíjas.
Forrás: mfor.hu

A hat- és nyolcosztályos gimnáziumok csak az elit számára elérhetőek?

Az iskolai szegregáció már az általános iskolában megjelenik, a hat- és nyolcosztályos gimnáziumokba döntően csak a jobb helyzetű családok gyerekei kerülnek be - derül ki egy friss kutatásból. Egyes iskolákban az osztálylétszám 20-30 százalékkal lecsökken hetedikre, olyan sokan mennek el gimnáziumba, hátrahagyva azokat a diákokat, akik jellemzően mégcsak meg sem próbálják a felvételit.

http://eduline.hu/kozoktatas/20191206_hat_es_nyolcosztalyos_gimnaziumok


Kirúgta Lattmann Tamást a Közszolgálati Egyetem szexista megjegyzéséért

https://nepszava.hu/3059696_kirugta-lattmann-tamast-a-kozszolgalati-egyetem-szexista-megjegyzeseert

 

Orbán Viktor: "A polgároknak tudniuk kellene, hova lett az állami vagyon"
Amikor Orbán még azt gondolta, harcolni kell a korrupció ellen, az államnak kell szolgálnia az állampolgárokat és nem fordítva, és, hogy az ügyészség nem tesz semmit a törvénytelenségek ellen.

https://magyarnarancs.hu/narancs30/orban-viktor-a-polgaroknak-tudniuk-kellene-hova-lett-az-allami-vagyon-125128Az EU legnagyobb egészségügyi problémájának oka: az emberi butaság

Komoly gondot okoz Európában az oltásellenesség, de Európa szegényebb területein, így Magyarországon is a szegény helyeken
élők rossz orvosi ellátottsága és a zsebből fizetett kiadások magas aránya is sok bajt okoz – derül ki az Európai Bizottság egészségügyi felméréséből.
https://hvg.hu/gazdasag/20191206_egeszsegugy_orvosok_oltasellenesseg_betegseg_eu
https://168ora.hu/itthon/europai-unio-jelentes-egeszsegugy-magyarorszag-178494

 

Szülészeti traktátusok a középkori Nyugat-Európában
Kik kísérték a szüléseket a középkori Nyugat-Európában? Mi volt a bábák feladata, és milyen szülészeti traktátusokból meríthettek ismereteket az orvosok, és közvetetten a bábák? A kor tudományos ismeretei milyen beavatkozásokat tettek lehetővé? Hogyan látták el az újszülötteket? Milyen hiedelmek és vallásos-mágikus rituálék épültek a szülés köré? Ez a rövid írás ezekre a kérdésekre reflektál, elkerülve a szakirodalom megcsontosodott közhelyeit.
http://www.eletestudomany.hu/szuleszeti_traktatusok_a_kozepkori_nyugat-europaban

 

Hofi a maszk mögött
Naplónak nem napló, de arra tökéletes apropót szolgáltat, hogy elgondolkodjunk Hofi Géza titkán.
https://nepszava.hu/3059074_hofi-a-maszk-mogottMilyen tévéje van otthon? Figyelmeztetést adott ki az FBI
Olyan komolynak látják a piacon elterjedt okos funkciókkal felruházott televíziókkal kapcsolatos veszélyt az amerikai Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) szakértői, hogy a hatóság közleményt adott ki a témában.
https://hvg.hu/tudomany/20191203_okos_tevekeszulek_lehallgatas_megfigyeles_fbi

 

Húsz év alatt létrehoztak egy almát, aminek van egy igazi szuperképessége
Vasárnap kerül kereskedelmi forgalomba az Egyesült Államokban egy új almafajta, amelynek nemesítése több mint két évtizeden keresztül tartott, és a hűtőben tárolva akár egy éven keresztül is megőrzi a minőségét.
https://24.hu/kulfold/2019/12/01/uj-alma-cosmic-crisp/Rájöttek, hogy elképesztő az óriásteknősök hosszú távú memóriája
Tanulékonyak és meglepően jó hosszú távú memóriájuk van az óriásteknősöknek, és csoportosan gyorsabban sajátítanak el dolgokat – derítették ki a jeruzsálemi Héber Egyetem kutatói és a bécsi Schönbrunni Állatkert szakemberei az Animal Cognition című tudományos folyóiratban bemutatott Alábecsült óriások című tanulmányukban.
https://hvg.hu/tudomany/20191204_oriasteknos_kiserlet_memoriaZseniális, merész és rejtélyes rablások, amelyek vetekszenek a mostani drezdai műkincsrablással
Válogatás az elmúlt évtizedek leghíresebb rablásaiból.
https://24.hu/kulfold/2019/12/01/hires-rablasok-drezda-mukincs-gyemant/