09. 06.

Ismét adathalászatra figyelmeztet az adóhivatal

A napokban ismét több bejelentés érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV) arról, hogy adathalászok kíséreltek megszerezni ügyfélkapus bejelentkezési és bankkártyaadatokat – hívja fel a figyelmet az adóhatóság.

Forrás: adozona.hu

Kollektív szerződés a munkajogban

A kollektív szerződés kizárólag a munkáltató és a munkavállalói szakszervezet egyetértésével köthető meg és eltérést enged az Mt-től mind a munkáltatók mind a munkavállalók javára.

https://ado.hu/munkaugyek/kollektiv-szerzodes-a-munkajogban/

 

A rabszolgatörvény végrehajtása készül a BKV-nál?

A BKV elkezdett a dolgozói között egy olyan nyilatkozatot kiosztani, aminek aláírásával vállalhatják a Munka törvénykönyvében rögzített, maximum 400 óra túlmunkát – állítja a Magyar Narancs múlt heti cikke. Naszályi Gábor, az Egységes Közlekedési Szakszervezet (EKSZ) elnöke a Mércének elmondta, a szakszervezethez valóban beérkezett egy ilyen jelzés a budapesti tömegközlekedési vállalat egyik autóbuszgarázsából.

https://merce.hu/2019/09/05/keszul-a-rabszolgatorveny-vegrehajtasa-a-bkv-nal/

 

"Ha az ember belenyúl a zsebébe, akkor tud munkaerőt venni"

Vége van a végtelen és olcsó munka korának Magyarországon - mondta Szepesi Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium gazdaságfejlesztésért felelős helyettes államtitkára. Volt azonban néhány jó híre is a vállalatok számára, ami segíthet nekik a következő időszakban talpon maradni.

https://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/ha-az-ember-belenyul-a-zsebebe-akkor-tud-munkaerot-venni.336551.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=portfolio_linkek&utm_campaign=hiraggregator

 

Palkovics: Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter a Magyar Nemzetnek adott interjút. Elmondta, hogy a kormány célja, hogy a magyar fiatalok jobb, versenyképesebb egyetemeken tanulhassanak, és a megszerzett tudás birtokában megállhassák helyüket a munkaerőpiacon. A miniszter szerint Magyarországon nincs diplomás-munkanélküliség, és még a németeket is megelőzzük ezzel a teljesítménnyel. Úgy tűnik tehát, hogy mi a jelenlegi aránnyal megfelelően tudjuk működtetni a gazdaságunkat.

https://index.hu/techtud/2019/09/06/palkovics_magyarorszagon_nincs_diplomas-munkanelkuliseg/

 

Nálunk is hamarosan 900 ezer munkahelyet változtat meg az MI

A PwC Magyarország tanulmánya szerint 15 éven belül idehaza is jelentős hatása lesz az új technológiai trendeknek, amit leginkább a férfiak fognak megérezni.

https://bitport.hu/nalunk-is-hamarosan-900-ezer-munkahelyet-valtoztat-meg-az-mi

 

Van, amihez egyetlen főnöknek sincs joga: erről mindenképpen tudnod kell

Nem ritkán törvénytelen hirdetésekben keresik a munkavállalókat a magyar cégek. Jól nézd meg, mire jelentkezel! Nem árt tisztában lenni azzal, hogy mit engedhet meg magának egy munkaadó, és mit nem.

https://www.penzcentrum.hu/karrier/van-amihez-egyetlen-fonoknek-sincs-joga-errol-mindenkeppen-tudnod-kell.1082573.html?utm_source=hirkereso_es_kapu&utm_medium=penzcentrum_linkek&utm_campaign=hiraggregator%27..%27

 

573-ról 171-re húzták le az OKJ-s szakmák számát

Az állam által elismert szakképesítéseket felsoroló Országos Képzési Jegyzék (OKJ) jelenleg 573 szakmát, illetve ezekre ráépülő egyéb képzettséget tartalmaz. A most zajló felülvizsgálat során ezek számát 171-re szűkítették le, értesült az Index, és a Népszava birtokába került előterjesztésben is ez szerepel.

https://index.hu/belfold/2019/09/06/orszagos_kepzesi_jegyzek_okj_alapszakmak_atalakitas_szakkepzes_itm/?fbclid=IwAR1Un5H9kUtzDAQ7JO-EG4iOGIDM0yhjUDwlm4bh83PrBrG2pw8QuUwyKzY