ÜDÜLÉS

Üdülési szabályzat, 2024-ben érvényes térítési díjak
Gyopárosfürdői beutaltak figyelem!
1. Június 01-én minden beltéri és kültéri medence működni fog! Befejeződik a tető felújítása!
2. Mindenki gondolja át, hogy a fürdőbelépőket mikor akarja igénybe venni kedd-szerda-csütörtök vagy péntek-szombat-vasárnap? A napi felvételre nincs lehetőség.
Kovács József Üdülési felelős

05. 24.

A rendvédelmi dolgozók 70%-a felmondana

A Belügyminisztériumban működő szakszervezetek által kezdeményezett elégedettségi felmérés eredményei szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít.

Forrás: Mérce

TASZ: Ha a tüntetésen nincs védettség, jön az oszlatás

Korábban már megírtuk, Orbán Viktor miniszterelnök még péntek reggel jelentette be, hogy az általános gyűléstilalom helyett az ötszáz fő alatti tüntetéseken bárki korlátozás nélkül részt vehet. Ezzel kapcsolatban a szombaton megjelent Magyar Közlöny már tartalmazott némi részletszabályozást is, miszerint 500 főnél több résztvevővel is tartható rendezvény, azonban az ennél nagyobb létszámú eseményeken csak koronavírus ellen védett személyek vehetnek részt. A spontán gyűlésen létszámkorlátra és védettségre tekintet nélkül továbbra is tilos részt venni. Ezen rendelkezések június 14-ig lesznek érvényben, akkor ugyanis hatályukat vesztik a Közlöny szerint. A Mérce megkereste az ügyben a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezetet, akik szerint az új szabályozás értelmében tüntetéseket is oszlathatnak majd a védettségi igazolvány hiányában.

https://merce.hu/2021/05/23/tasz-ha-a-tuntetesen-nincs-vedettseg-jon-az-oszlatas/

 

Csak a statisztika csinosodik: Aki szegény volt, az is maradt

Háromszázalékos nyugdíjemelés, 13. havi ellátás és akár nyugdíjprémium is – ezzel kecsegteti 2022 az időseket. Csakhogy a jövedelmük érdemben nem változik, a kisnyugdíjasok továbbra is havi néhány száz vagy ezer forint plusszal számolhatnak – a nagynyugdíjasok viszont több tízezer forinttal lehetnek gazdagabbak.

https://nepszava.hu/3120461_csak-astatisztika-csinosodik-aki-szegeny-volt-az-is-maradt

 

A mesterséges intelligenciával keresik a csillagok és bolygók rejtélyeit

Mesterséges intelligenciával kutatják a csillag- és bolygókeletkezés folyamatát a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont munkatársai a NEMESIS (Novel Evolutionary Model for the Early Stars with Intelligent Systems) nevű nemzetközi projekt keretében.

https://infostart.hu/tudomany/2021/05/23/a-mesterseges-intelligenciaval-keresik-a-csillagok-es-bolygok-rejtelyeit

 

Újabb vizsgálat: a Pfizer és az AstraZeneca oltása nagyon hatékony az indiai variáns ellen

Az angliai közegészségügyi szolgálat oltási programokért felelős igazgatója szerint a kutatás megnyugtató módon igazolja, hogy mindkét vakcina magas szintű védelmet nyújt a B.1.617.2 okozta megbetegedések ellen.

https://hvg.hu/tudomany/20210523_pfizer_biontech_astrazeneca_vakcina_indiai_varians_mutacio?fbclid=IwAR3wa6FcSH_1tjHBoeX389R_GaD6dlrQcuUPL51xWzcDEsDjXAEkqaO6tWU

 

Hosszú hétvégék 2022-ben

Márciusban és októberben kell majd szombaton ledolgozni egy-egy olyan munkanapot, amely áthelyezés nélkül éppen ünnep és hétvége közé esne 2022-ben – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti államtitkára.

https://uzletem.hu/vallalkozo/hosszu-hetvegek-2022-ben

 

Gazdaság - Sajtószemle

04. 18.

Álszent politikai akció? – vegyes a fogadtatása annak, hogy betiltanák a 18 éven aluliaknak az energiaitalokat
Minden olyan termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget, energiaitalnak minősül, így árusítása két KDNP-s politikus javaslata szerint tiltott lesz a 18 évesnél fiatalabbak számára. A Magyar Energiaital Szövetség szerint ha a koffein- és a cukortartalmat nézzük, akkor a kólával szemben is fel kellene lépni, ezért az indítványt diszkriminatívnak tartják.Az ellenzéki pártok NER-es belharcról, az egészségügyi stratégia teljes hiányáról beszélnek.
Forrás: 24.hu

Bővebben...

04. 17.

Szijjártó Péter: Ha az emberek többsége nem lenne elégedett, akkor leváltanák a kormányt
Büszkeségének adott hangot a demokrácia hazai helyzetével kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Koppenhágában, mondván, hogy amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást.
Forrás: 24.hu

Bővebben...

04. 16.

Mire jó, ha Tuzson Bence legálisan kutakodhat az ügyészségi iratokban?
A legutóbb az Országgyűlésnek benyújtott salátatörvény összesen harminc jogszabályt módosítana. Sándor Zsuzsa ebből csak az egyiket veszi górcső alá.
Forrás: 24.hu

Bővebben...

04. 15.

Itt a teljes lista: ekkora összeget kaphatunk otthonfelújítási támogatásra az egyes járásokban
Ahogy korábban írtuk, a nemrég bejelentett otthonfelújítási program keretében 1 millió forint önerő mellett kamatmentes hitel 
és vissza nem térítendő támogatás fogja segíteni az 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítését.
A támogatás mértéke a járásokban élők átlagjövedelmétől függ, ami alapján ennek összege 2,5-3,5 millió forint 
között szóródhat. A Nemzetgazdasági Minisztérium és az Energiaügyi Minisztérium most közzétette az egyes
 jövedelmi kategóriákba tartozó járások listáját és azt, hogy mekkora az a jövedelem, ami felett az igénylő mindenképpen a legnagyobb arányú hitelrészt kapja.
Forrás: Portfolio

Bővebben...

15. INNEN-ONNAN VASÁRNAP

Költészet napja: milyen süti a kugler József Attila versében és mennyit érne ma az az 5 forint?
Április 11-én, József Attila költő születésnapján ünnepeljük minden évben a magyar költészet napját Magyarországon már 1964 óta. Minden évben számos kulturális programot rendeznek meg ezzel ünnepelve a magyar lírát. A Pénzcentrum most annak járt utána, hogy milyen sütemény lehetett József Attila egyik legkorábbi, legismertebb versében felbukkanó kugler, melyből 5 forintért szeretett volna a költő vásárolni. Azt is megvizsgáltuk, mennyit érne az az 5 forint ma.
Forrás: penzcentrum.hu

Bővebben...