ÜDÜLÉS

Üdülési szabályzat, 2024-ben érvényes térítési díjak
Gyopárosfürdői beutaltak figyelem!
1. Június 01-én minden beltéri és kültéri medence működni fog! Befejeződik a tető felújítása!
2. Mindenki gondolja át, hogy a fürdőbelépőket mikor akarja igénybe venni kedd-szerda-csütörtök vagy péntek-szombat-vasárnap? A napi felvételre nincs lehetőség.
Kovács József Üdülési felelős

07. 15.

Szabad szemmel: a Bizottság már ma megindítja az új jogállami eljárást Magyarország ellen

A következmény az lehet, hogy Magyarország lemarad a közösségi támogatásokról.

Forrás: Népszava

 

Túlélik-e perüket az emberhez méltó életért küzdő anyák?

Mindenkinek jár az emberhez méltó élet. Ezért küzd a fővárosban hat bátor nő, akik sorstársaik helyett is harcolnak súlyos-halmozott fogyatékossággal élő gyermekeikért, és saját magukért. A napi 24 órás gondozási munka mellett évek óta tartó perben állják a sarat: bizonyítanak, kérelmeznek, kivárnak, igazolnak, lobbiznak, könyörögnek.

https://ataszjelenti.444.hu/2021/07/14/tulelik-e-peruket-az-emberhez-melto-eletert-kuzdo-anyak?fbclid=IwAR3MJo3I8S7Yt350vQpQ8oD_bH-3c4--l7CHFYvimlmW2B_KcNDzBHGLo2k

 

Nem várt fordulat a magyar munkahelyeken, kiteregetik a fizetéseket

Meglepő eredmény született a Pulzus kutató - lapunk megbízásából készített - felmérésében, amely arra kereste a választ, hogy a magyar munkahelyeken a dolgozóknak joguk van-e tudni, hogy a velük azonos munkakörben dolgozóknak mennyi a fizetése. A hazai munkaerőpiacon az átláthatóságnak - különösen a bértranszparenciának - nincs kultúrája, és az álláshirdetések jó része továbbra is ezt tükrözi. Felmérésünk alapján azonban úgy tűnik, hogy a cégek életében már ezen a téren is fordulatot hozott a krónikus munkaerőhiány.

https://www.napi.hu/magyar-vallalatok/munkahely-munkaeropiac-fizetes-ber-kereset-allashirdetes-allaskereso-fizetesnap-beremeles.732755.html

 

Több külföldi munkavállalót foglalkoztathatnak a cégek

A kormány szerdán hét javaslatát fogadta el a gazdasági élet újraindításáért felelős operatív törzsnek, amelyek Szijjártó Péter külügyminiszter szerint a beruházási versenyek megnyerésében segíti Magyarországot: például a külföldi tulajdonban álló vállalatok a létszám 20 százalékáig alkalmazhatnak külföldi munkaerőt az eddigi 10 százalék helyett.

https://ado.hu/munkaugyek/tobb-kulfoldi-munkavallalot-foglalkoztathatnak-a-cegek/

 

Brüsszelben galamb a Fidesz

Míg idehaza Orbán Viktor az autoriter rezsimek nagy barátjának mutatja magát, az Európai Parlamentben a Fidesz már nem fogja a pártjukat.

https://nepszava.hu/3126302_brusszelben-galamb-a-fidesz

 

A botrányos pályáztatás után most megduplázzák a kkv-k támogatási keretét

Korábban percekkel a megnyitást követően lehalt az igénylések leadására szolgáló kormányzati oldal. Most több lépést is bejelentett a kabinet.

https://nepszava.hu/3126330_a-botranyos-palyaztatas-utan-most-megduplazzak-a-kkv-k-tamogatasi-keretet

 

 

Támad a delta variáns, jön a kötelező oltás

A héten több ország vezetői is oltási kötelezettséget jelentettek be minimum az egészségügyben dolgozóknak, kilátásba helyezve a kör szélesítését is. A háttérben a delta variáns terjedése és az oltást megtagadók veszélyesen nagy aránya áll.

https://infostart.hu/kulfold/2021/07/15/tamad-a-delta-varians-jon-a-kotelezo-oltas

 

Mi értelme ennek a sok antitestvizsgálatnak?

Az elmúlt hetekben a Telexen is gyakran olvashattak a koronavírus elleni oltások után termelődő antitestekről vagy éppen ezek hiányáról szóló híreket, a napokban pedig még ennél is jobban besűrűsödtek az ilyen híradások: előbb kedden a fővárosi önkormányzat, majd szerdán a Semmelweis Egyetem tette közzé a vizsgálata eredményeit. A Telex Gyorstalpalóban röviden elmagyarázzuk, miről szólnak ezek pontosan, milyen következtetés vonható le belőlük, és mi az, ami viszont nem. Tényleg semmit nem ér az időseknél a kínai vakcina, vagy csak az ellenzék forgatja ki a tudósok szavait?

https://telex.hu/koronavirus/2021/07/15/antitest-vizsgalat-ellenanyag-meres-koronavirus-covid-vakcina-oltas-kinai-sinopharm-fovaros-budapest-semmelweis-egyetem

 

Van-e különbség a Fővárosi Önkormányzat és a Semmelweis Egyetem antitest-vizsgálatai között?

Tegnap délután kijöttek a Fővárosi Önkormányzat által végzett antitest-vizsgálatok eredményei, szerda reggel pedig a Semmelweis Egyetem kutatásainak számai is megjelentek. Megnéztük, van-e különbség a két vizsgálat között.

https://mfor.hu/cikkek/makro/van-e-kulonbseg-a-fovarosi-onkormanyzat-es-a-semmelweis-egyetem-antitestvizsgalatai-kozott.html

 

Erdei Anna immunológus: Ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség

A szakember szerint azokat a 60 év felettieket, akik Sinopharmmal oltottak, ingyenesen tesztelni kellene, ha nincs antitestjük, akkor harmadik oltást kellene kapniuk. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a harmadik oltásnak a krónikus betegeknél lehet jelentősége.

https://hvg.hu/tudomany/20210714_erdei_anna_immonologus_ellenanyag_vedettseg?s=hk

 

Idősek oltása: a Sinopharm a gyenge pont

Egy lapunknak nyilatkozó szakértő szerint áprilisig nagyon is jó volt, hogy elérhetővé tette a kormány a kínai oltást, ám amikor beköszöntött a „vakcinabőség” a modernebb oltóanyagot kellett volna tömeges oltásként használni.

https://nepszava.hu/3126293_idosek-oltasa-a-sinopharm-a-gyenge-pont

Gazdaság - Sajtószemle

04. 20.

Több mint 112 ezren jelentkeztek érettségire, idén kizárólag az új Nemzeti alaptanterv követelményei szerint lehet vizsgázni
Emiatt egyes vizsgatárgyak új elemeket tartalmaznak, amelyek érintik a vizsgák szerkezetét vagy az elvárásokat. Az OH nemrég egy tájékoztatót is kiadott az idei érettségiről, amelyben felhívták a figyelmet, hogy 2024. január 1-je óta kizárólag az új Nemzeti alaptantervnek megfelelő követelmények szerint lehet vizsgát tenni, emiatt egyes vizsgatárgyak új elemeket tartalmaznak, amelyek érintik a vizsgák szerkezetét vagy az elvárásokat. Új vizsgatárgyak is megjelentek, mint az állampolgári, közigazgatási ismeretek, a digitális kultúra (informatika helyett), vagy a bibliaismeret-baptista hittan. Emellett az idei évtől nem lehet már vizsgát tenni például társadalomismeretből, művészettörténetből.
Forrás: Népszava

Bővebben...

04. 19.

Ismét lecsapott a pusztító kór: ebben a megyében már nagy a készültség
Madárinfluenza vírus jelenlétét mutatta ki Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van. A hatóság a madárinfluenza újbóli jelenléte miatt ismételten felhívja az állattartók figyelmét a járvány elleni védekezés fontosságára.A Békés vármegyei Tótkomlós településen található, több mint 44 000 példányt számláló pecsenyekacsa-telepen, a Pusztaföldváron a mintegy 1 500 állatot tartó tenyészlúdtelepen, továbbá a Jász-Nagykun-Szolnok vármegyei Öcsöd településen lévő, nagyjából 20 ezres példányszámú állománnyal rendelkező hízópulykatelepen idegrendszeri tünetek és megemelkedett elhullás ébresztett gyanút az állattartókban.
Forrás: hellovidek.hu

Bővebben...

04. 18.

Álszent politikai akció? – vegyes a fogadtatása annak, hogy betiltanák a 18 éven aluliaknak az energiaitalokat
Minden olyan termék, amelynek koffeintartalma meghaladja a 15mg/100ml mennyiséget, energiaitalnak minősül, így árusítása két KDNP-s politikus javaslata szerint tiltott lesz a 18 évesnél fiatalabbak számára. A Magyar Energiaital Szövetség szerint ha a koffein- és a cukortartalmat nézzük, akkor a kólával szemben is fel kellene lépni, ezért az indítványt diszkriminatívnak tartják.Az ellenzéki pártok NER-es belharcról, az egészségügyi stratégia teljes hiányáról beszélnek.
Forrás: 24.hu

Bővebben...

04. 17.

Szijjártó Péter: Ha az emberek többsége nem lenne elégedett, akkor leváltanák a kormányt
Büszkeségének adott hangot a demokrácia hazai helyzetével kapcsolatban Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Koppenhágában, mondván, hogy amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást.
Forrás: 24.hu

Bővebben...

04. 16.

Mire jó, ha Tuzson Bence legálisan kutakodhat az ügyészségi iratokban?
A legutóbb az Országgyűlésnek benyújtott salátatörvény összesen harminc jogszabályt módosítana. Sándor Zsuzsa ebből csak az egyiket veszi górcső alá.
Forrás: 24.hu

Bővebben...