T-MA - A BRDSZ elektronikus hírlevele
2014. február-március
Pintér Sándor válaszol a BÉT ülésen felmerült kérdésekre

A Belügyi Érdekegyeztető Tanácson (BÉT) felvetett kérdések és az arra adott miniszteri válaszokat alábbiakban hírlevelünkben is közreadjuk:

Kérdés: Közalkalmazott munkavállalók anyagi helyzetének javításának lehetőségei.

Válasz: Ez az NGM kompetenciába tartozik és a OKÉT-nek kell, az OKÉT-en kell ezt elsősorban felvetni. Külön a Belügyminisztérium nem tudja ezt a problémát megoldani, erre nem fogunk kormányzati felhatalmazást kapni.

Kérdés: Hogyan lehet megoldani a hivatásos szolgálatra egészségileg alkalmatlanná minősített munkavállalók helyzetét.

Válasz: Kérdés, hogy miért vált valaki alkalmatlanná a hivatásos szolgálatra.

A szolgálati feladatainak elvégzése közben olyan sérülést szenvedett vagy olyan problémája keletkezett, amely a későbbiekben lehetetlenné tette a szolgálat ellátását – így aki a szolgálatban megsérült szolgálata ellátása során, nem saját hibás balesetet szenvedett, nem lerészegedett és ezért gépkocsibalesetet szenvedett a szolgálat során, akkor mindenkiről fogunk gondoskodni.

Vannak olyan kollegák az egész állományban, rendőrségnél, titkos szolgálatoknál, akik nem mernek orvoshoz menni, mert attól félnek, hogy a hivatásos szolgálatra alkalmatlanok lesznek, és így ha leszázalékolják őket, olyan munkaképtelenséget érnek el, amivel 60 ezer forintot alig fognak kapni, ha utcára kerülnek a polgári életben sem tudnak elhelyezkedni, így miből fognak megélni.

Generális megoldást nem kívánok, de minden egyedi esetet képesek vagyunk és készek vagyunk megvizsgálni akár a szakszervezetekkel közösen.

Kérdés: Cafetériát adómentes szolgáltatásként a lakáshitelek törlesztésénél lehessen felhasználni.

Válasz: Ha egy mód lesz rá, akkor azt lehetővé kívánom tenni, hogy ez adómentesen a lakáscélú felhasználásra a cafetériát fel lehessen használni. ( az NGM rendeletére várva a munkavállalók irányába intézkedés történt).

Kérdés: Hogyan alakul az ez évi ruházati utánpótlási illetmény sorsa.

Válasz: Választások lesznek az idén, ezt mindenki tudja. Én előre nem akarom behatárolni a következő kormánynak a döntési lehetőségeit, az új kormány majd el fogja dönteni, hogy milyen javaslatot és hogy kívánja végrehajtani.

Kérdés: Kezdeményezzük az évek óta stagnáló évi bruttó 4 ezer forintos bankszámla költségtérítés összegének a felemelését a költségvetési törvény szerint lehetséges havi 1000 forintra.

Válasz: Én nem vagyok ellene, csak keresem az anyagi fedezetét. A költségvetési törvényben ebbe anyagi fedezet nincs. Amennyiben anyagi fedezetét megtaláljuk, erre én lehetőséget látok és támogatom is. Azt hiszem, hogy a következő hónapban vagy az azt következő hónapban ennek az újratárgyalása indokolt.

Kérdés: Javasoljuk a 9 forintos útiköltség-térítés megemelését.

Válasz Ez gyakorlatilag egy költségvetési kérdés első lépésben, ez nem egy belügyminisztériumi kérdés. Ez mindenkire vonatkozik. Ha ezen túl ad valaki, akkor az abban a pillanatban adókötelessé válik mind a két oldalról. Egyszer a munkaadó hozzáad 34% forintot és egyszer hozzáad a személyi jövedelemadóból a személy.

Kérdés: A hűségpénzt 2016. év végén kifut a rendszerből. Van-e lehetősége a rendszer hosszabbításának?

Válasz: Itt egy szerződésről van szó, egy határozott idejű szerződésről. Határozott idejű szerződést aláírta mind a két fél. Nem határozatlan idejű szerződésről van szó, nem a munkaidő végéig, hanem meghatározott idejűről szólt. Senki nem kényszerítette, ha akarta aláírt, maradt, aki nem írta alá, az elment nyugállományba vagy így maradt. Tehát ennek a szerződéskötésnek én nem nagyon látom a jövőjét. Én nem szeretném meghosszabbítani ezeket a szerződéseket, hanem azt szeretném, amit eredetileg is terveztünk. Nem a szerződést szeretnék módosítani, hanem azt szeretném, hogy újra kötni, hanem azt szeretném, hogy generálisan mindenkire vonatkozóan, aki szolgál a jelenlévők közül, ha egy X évet elért, X év szolgálata van, akkor automatikusan felfelé megemelkedjen a fizetése. Én ezt szeretném elérni. És akkor mindenkire vonatkozik.

Kérdés: Be lehet-e vezetni közalkalmazottak részére a 35 éves Jubileumi jutalmat?

Válasz: A közalkalmazottak esetében a 35 éves jubileumi jutalom bevezetésének a lehetőségét megnézik.

Kérdés: 50 évesek köszöntésének a problémája. Itt a javaslat az, hogy gyakorlatilag alanyi jogon járjon.

Válasz: Mindenkit köszöntsünk meg, és az egyéb beosztásának meg a munkavégzésének, meg a javaslatoknak megfelelően egyesek egy x% lehetne föléje, de mindenki megköszöntése az egy kedves ötlet, csak mondom, hogy, milyen körülmények között mit adjanak át, de ilyen meglepetés partikat ne csináljunk belőle.

Kérdés: Fizetett ünnepek szabadsága. A katasztrófavédelemnél az adott fizetett ünnepen nem engedik szabadságra az embert, mert akkor duplán kell fizetni érte.

Válasz: mindenki, aki saját maga rendelkezik a szabadság idejének egy meghatározott részével, azzal rendelkezett akkor és beleesik a szombat-vasárnap vagy bármilyen ünnepnap, csak az ünnepnap, akkor csak az ünnepnap, a világ legtermészetesebb dolga, hogy beleesik. Tehát ez nem kérdés, ugyanígy marad.

Kérdés: Egyes katasztrófavédelmi területeken nem engedik el a kollegákat egy nap szabadságra, hanem kötelezik őket, hogy minimum két napot vegyenek ki, és így, ha valamilyen családi betegségük van, hogy a gyerek beteg, orvoshoz, kórházba kell vinni, akkor egyszerűen vagy két napot kell kivennie vagy egy napot nem engedik kivenni.

Válasz:Az Országos Katasztrófavédelmi főigazgatónak meg kell adnia rá a választ.

Kérdés: Ha egy járandóságos meghal, akkor az utána maradott elesik az özvegyi nyugdíjtól, mert nem minősült a járandóságos nyugdíjasnak. Tehát gyakorlatilag Miniszter Úr valamilyen szinten ezt a kérdést rendezni kell, mert a hátramaradottak kerülnek nagyon nehéz helyzetbe. Egyszer már ígéretet kaptunk arra, hogy ezt megnézik és valamilyen szinten rendezik. Most eltelt 2012. január 1-je óta igen sok idő, és ez a kérdés nem került rendezésre.

Válasz: Azt nem értem, hogy miért nem lehet bevonni, nem értem, nézzük meg. a másodikat azt fizetésnek tekintjük vagy nem az a kérdés. Ha fizetésnek tekintjük, a fizetés után se jár. Azt kell megnézni, valamelyiket el kell valahova tenni. Igen.