T-MA - A BRDSZ elektronikus hírlevele
2014. február-március
Bárdos Judit:
az illetménykiegészítési pótlékot teljesítményértékeléshez nem lehet kötni


Elhangzott január 30-án az ATV, Reggeli start c. műsorban

Mv.:- A BRDSZ főtitkárának és a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete. Önöknek most, amennyire itt a híreket lehet olvasni, egyértelműen és egyöntetűen örülni kell, hiszen emelést kapnak a dolgozók, 10 ezer forintot.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Ó, hát ez egy nagyon nagy összeg. Az elmúlt évben az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács ülésén a kormányzati oldal már bejelentette, hogy a rendvédelem területén, azok a kollégák, akik két éve, illetménykiegészítésként pótlékot kapnak 14 ezer forintot, 2014-be egy durván 6-10 ezer forintos emelésben részesülnek,amelynek az elosztását teljesítményértékeléshez kötötték. Amikor a parlament elfogadta a 2014 évi költségvetési törvényt, akkor ez a külön soros történet eltűnt és úgy gondoltuk, hogy ezt beépítették a belügy költségvetésébe,amiben nekünk is lett igazunk, s majd valamikor elővarázsolják a kalapból. Hát az elővarázsolás, most megtörtént.

- Az mit jelent, hogy 29 ezer tiszthelyettes kap március 1-től havi 10 ezer forintos bérkiegészítést? Ugye ezt mondta Orbán Viktor? Mi van a többiekkel?

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- A rendvédelem területén 29 ezer, most a belügyi ágazatról beszélek teljesen természetesen. A 29 ezer tiszthelyettes egy zászlós működik, akik a végrehajtó szolgálatot látják el, egyébként 70 és 80 ezer fő közé tehető a belügyi ágazatban működő dolgozó, összes kolléga, a tisztek, a közalkalmazottak kormányzati tisztviselők, munkavállalók és egy pár ezer közmunkás is dolgozik itt, ők egy fillért nem kapnak.

- Azt mondta Orbán Viktor, hogy ennyi pénzből ,amit a rendvédelmi dolgozók keresnek, nem lehet eltartani egy családot.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Hát ezt teljesen természetes, ezzel tökéletesen tisztába van mindenki.

- Mennyit keresnek?

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- A végrehajtó szolgálat bruttó 130 ezer forint körül keres, ugyanannyit keresnek a közalkalmazottak, a középfokú kormányzati tisztviselők és a most végzett tisztek is.

- Azt is mondta Orbán Viktor, életpálya modell kell a belügyi dolgozóknak is, ezt elég régóta halljuk.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- 2010-ben amikor kormányváltás volt, akkor a miniszter és a közigazgatási államtitkár megígérte, hogy életpálya modellt csinálnak a hivatásos állomány részére. Nem általában a belügyi dolgozók részére, s akkor első lépésként megígértek egy 30%-os illetményemelkedést. Hát ezt, azóta várjuk.

- Ez most akkor úgy van, hogy minden kampányban, minden kampány időszakban a belügyi dolgozók számára van egy szép ígéret, aztán valami csorog az utolsó időszakban, de igazán sosem tartják be?

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Ha egy pillanatra vissza lehet tekinteni a történelem során, a jelenlegi miniszter 98 és 2002 között is miniszter volt. Akkor megszűntek a szolgálati lakások, kivéve a körzeti megbízottakat, bezárták az összes belügyi óvodát és bölcsödét, és megszűntették a belügyi könyvtárat. Majd 2006-ba megszűnt a belügyi kórház és felszámolták a Belügyminisztériumot, s a belügyi ágazathoz tartozó rendvédelmi szerveket szétszedték. Ígéretek egy száll sem hangzott el, hogy mennyi a pénz. 2010-be történt az első ígéret és ez ígéret is maradt 2014-ig.

- De hát most ezzel voltaképpen egy olyan kronológiát rakott össze nekünk, amelyből az derül ki hogy majdhogynem mindegy, hogy melyik kormány és ki a belügyminiszter, végeredményben ezt az ágazatot mindig vágja valaki.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Igen, de ez most még rosszabb lett, mert ráadásul még a szolgálati nyugdíjat is megszűntették a rendvédelmi ágazatban, s akik szolgálati nyugdíjat kaptak és korhatár alattiak, azok most porul jártak -16%-al és megszűnt a nyugdíjas létük.

- Azt mondják, hogy hiába ígért Pintér belügyminiszter 2010-ben 30%-os keresetnövekedést, az egyúttal azt is jelenti, hogy Önök se tudták hallatni szakszervezetként a hangjukat.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Hát az a baj, hogy hallattuk. 2010 és 2012 között...

- Az nyilván nem baj...

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Elég sokat volt a rendvédelem az utcán, ennek megvan a történelmi kára, ennek Magyarországon a rendvédelem területén szüntették meg a fizetésből való tagdíj levonást és ez olyan 50-60%-os létszámcsökkentést eredményezett a rendvédelem területén a szakszervezeti tagságban, ráadásul azért hozzá kell tenni, hogy a rendvédelem területén a rendszeres nyugdíjazásokkal kicserélődött a végrehajtói szolgálat, zöme 30 év alatti 26-27 év körüli fiatalság.

- S ők nem lépnek be a szakszervezetbe?

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Nem, őnekik nem érdekük. Nincs, nem látják még, hogy miért, nekik még nagyobb a tűrőképességük.

- Hát, de közben azt is mondják, hogy óriási a fluktuáció, leginkább a rendőrségnél nagyon sokan léptek be, ugye ezt tegnap eredményként is értékelte a belügyminiszter, 4000-el több rendőr van, s nagyon sokan mennek el, ezt nem mondta el.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Óriási fluktuációról azért óriási számban nem lehet beszélni, ezres nagyságrendben mindig van évente, ezt próbálják meg pótolni az újonnan felvett és iskolába küldött kollégákkal, de igazából plusz létszám nincs, mert ha lenne és nem csak adott esetben nem biztos, hogy közmunkásokat is kell belügyi ágazatban foglalkoztatni, és nem a vízügy területén például.

- Azt írja az újság, ahogy hajdanában mondták, hogy Önöket összehívták érintett vezetőket, szakszervezeti vezetőket, ágazati vezetőket egy nagy egyeztetésre. Miről fognak Önökkel egyeztetni?

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Rendkívüli szakértői konzultációt kezdeményeznek holnapra, amikoris ennek a 10 ezer forintnak az elosztási sorsáról, jogi megalapozásáról fogunk dönteni.

- Márhogy Ön dönt arról adott esetben, hogy mi legyen a jogcím, ahogy ezt megkapják az emberek?

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Mi úgy gondoltuk...

- Gondolom a belügyminiszternek kellene...

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Igen, de mondjuk a jogi megalapozásba azért érdekes módon bevonják az érdekképviseleteket, mi úgy gondoltuk, hogy 10 ezer forint olyan nagy összeg, hogy egyrészt mindenki megkaphatná. Lehet, hogy megint visszaáll az a rend, hogy teljesítmény értékeléshez kötik a 10 ezer forintnak az elosztását.

- De nem azt jelenti bocsánat, hogy nem azt jelentette be tegnap Orbán Viktor és Pintér Sándor, hogy ezt a tiszthelyettesek kapják?

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Igen, de...

- Azt nem mondta, hogy néhány tiszthelyettes, meg néhány nem.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Mi is megdöbbentünk ezen a hírtelen való behíváson, egész őszinte vagyok, de a költségvetési törvénytervezetbe teljesítményértékeléshez volt kötve ez.

- De így is került, nem?

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Hát lehet, hogy a pénzösszeg és a monda kikerült és a tudatban még mindig egyesek fejében ez megmaradt.

- Szóval akkor most arra gondol, hogy azért kell egyeztetni, hogy azt találják ki közösen, hogy ki az, aki kap és ki az, aki nem?

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Hát igen.

- Hát akkor bűnbakot keresnek Önökben! Önökre lehet mutatni, hogy "nem mi mondtuk, a szakszervezet"- például.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Mondjuk a BRDSZ-nek az a véleménye, hogy egységesen mindenkinek, aki eddig a 14 ezer forintot kapta, meg kell kapnia 10 ezer forintot. Mindenki, aki érintett. Semmiféle teljesítményértékeléshez ezt nem lehet kötni. Az egy szubjektív elem és parancsnokfüggő.

- Ugye, Önök azt kérik számon, hogy ha az életpályamodellre vonatkozó utalásokat betartja ez a kormányzat, akkor kb. 30-40 ezer forintot kellene kapniuk a rendvédelmi dolgozóknak, ehelyett kapnak 10 ezret a tiszthelyettesek.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Igen.

- Nagy a különbség.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Óriási a különbség, de mindenki csak szolgálati viszonyban állókról beszél és ez a problémánk. Azért itt nagyon sok kolléga dolgozik szolgálati viszonyon kívül is, nem hivatásos szolgálati viszonyban. Más foglalkoztatási jogviszony alá tartoznak. Őróluk soha nem szól ez a történet, ők sem kaptak egy fillér keresetnövekedést sem. Ők ugyanolyan rosszul élnek, mint mindenki más.

- Mi most megemlékeztünk az ő sorsukról, de ez nem oldja mega problémát. Talán, hogyha van egy ilyen egyeztetés, végre le tudnak ülni egy asztalhoz, akkor felhívhatják rá a figyelmet.

dr. Bárdos Judit a BRDSZ főtitkára:- Hát nem hiszem, hogy a belügyminiszter nem tudná, csak az a különbség, hogy míg a miniszter 2000-be hajlandó volt leülni 400 munkavállalóval szembe ebbe a minisztériumi színházterembe a negatív plakátok alá és elmondani, azt, hogy mit nem tud megtenni és ezáltal legalább őszintén beszél, ma ezt nem teszi meg a munkavállaló irányába.