T-MA - A BRDSZ elektronikus hírlevele
2013. december
A szakszervezetek megkérdezték
Az ORF illetékesei válaszolnak

Az ORF illetékesei válaszolnak

A BRDSZ megkérdezte: 2013-ban a rendvédelmi érdekképviseleteket nem hívták meg egyetlen főkapitányi értekezletre sem. Miért?

Válasz  

A Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezete, a Független Rendőr Szakszervezet, a Rendészeti és Közigazgatási Dolgozók Szakszervezete, a Rendőr Szakszervezetek Védegylete, valamint az Országos Rendőr-főkapitányság (a továbbiakban: ORFK) között 2012. augusztus 13-án 144/2012. emü. számon létrejött együttműködési megállapodás értelmében az ORFK érdekegyeztetése rendszerének fóruma a Rendészeti Érdekegyeztető Tanács. Az együttműködési megállapodás alapján az ORFK a tájékoztatás és információcsere érdekében biztosítja, hogy a Szakszervezetek egy-egy képviselője az állomány anyagi, szociális érdekeit, valamint élet- és munkakörülményeit közvetlenül érintő napirendi pontokat megtárgyaló országos rendőrfőkapitányi értekezleteken részt vegyen.  

A fentieken túl az Országos Rendőr-főkapitányság Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló 7/2013. (II. 22.) ORFK utasítás (a továbbiakban: ORFK SZMSZ) 56. bbb) pontja értelmében a reprezentatív szakszervezetek az országos rendörfőkapitányi értekezletek eseti résztvevői. Képviselőik akkor kerülnek meghívásra, ha az értekezlet napirendjén az állománynak a szolgálati viszonnyal összefüggő élet- és munkakörülményeit (anyagi, szociális és kulturális) érintő napirendi pontok szerepelnek.  

Emellett országos rendőrfőkapitány úr 2013. február 28-án személyesen találkozott valamennyi szakszervezet tisztségviselöiveI, ahol kérdésre válaszolva elmondta, hogy amennyiben az országos rendőrfőkapitányi értekezlet napirendi pontja érinti az állomány szolgálati viszonnyal összefüggő élet- és munkakörülményeit (anyagi, szociális és kulturális), a szakszervezetek képviselői arra meghívást kapnak.  

Az ORFK Titkársági Főosztály vezetője felhívta a figyelmet arra, hogy az ORFK 2013. évi Munkatervében nem szerepel az országos rendőrfőkapitányi értekezletek témakörei között olyan, amely állománynak a szolgálati viszonnyal összefüggő élet- és munkakörülményeire (anyagi, szociális és kulturális) vonatkozik.  

A 2013-ban még hátralévő 2 országos rendőrfőkapitányi értekezleten csak szakmai jellegű témakörök szerepelnek. Ennek alapján ebben az évben az érdekképviseletek országos rendőrfőkapitányi értekezleten történő meghívását nem tartják indokoltnak. Amennyiben a jövőben olyan téma kerül az országos rendőrfőkapitányi értekezlet napirendjére, amely az állománynak szolgálati viszonnyal összefüggő élet- és munkakörülményeit érinti, arra a reprezentatív szakszervezetek a fenti együttműködési megállapodásban, valamint az ORFK SZMSZ-ben foglaltaknak megfelelően meghívásra kerülnek.



Megkérdeztük: Orbán Viktor miniszterelnök a napokban adott rádió interjúban elismerte, hogy szükséges lesz a rendvédelmi dolgozók illetményének az emelése és meg kell alkotni az új életpálya modellt a részükre. Ennek során várható-e egy új HSZT megalkotása, illetve a rendőrség vezetésének van- e arról tudomása, hogy a miniszterelnök úr felvetése mikor kerül megvalósításra?  

Az ORFK Hivatalának a rendészeti életpálya-modell részleteiről, illetve a rendvédelmi dolgozók illetményemeléséről nincs hivatalos tudomása, ilyen tartalmú tervezet nem került részükre megküldésre. Tudomásuk szerint a Hszt. módosítása jelenleg nincs napirenden.

 

A szakszervezetek tájékoztatást kérnek arról, hogy munkáltatóként milyen összeg állt-áll rendelkezésre a szociális támogatások finanszírozására. Információink szerint csak a kötelező kifizetéseket tejesítik- így keret hiányában a szociálisan rászorulók támogatásban nem részesülnek.  

Válasz az ORFK Gazdasági Főigazgatóságától kaptunk: a rendőrség 2013. évi költségvetése 128 500 millió forintot különített el a rendszeres személyi juttatások kifizetésére. A szociális juttatások mértéke az eredeti előirányzat 0,5%-val egyezik meg. A rendőrség szűkös költségvetése miatt elsősorban a kötelező szociális kifizetéseket számolják el az előirányzat terhére, így előfordulhat, hogy az állomány tagjai az adható támogatást, nem, vagy csak kis mértékben kapják meg.


 
Megkérdeztük, hogy mikor kerül sor a rendőrségi munkavállalók esetében tekintet nélkül az állományviszonyukra a kedvezményes lakáshitel bevezetésére - így a munkáltatói kölcsön biztosítására mindenki részére?

A szakszervezetek kérik továbbá annak kimutatását munkáltatóként, hogy az egyes szervek milyen összegű pénzügyi kerettel rendelkeznek 2013 évben erre a célra.  

Kérdésünkre a választ az ORFK Gazdasági főigazgatóság adta meg az alábbiak szerint: A Rendőrség által nyújtható munkáltatói kölcsön pénzügyi kerete két forrásból áll: a munkavállalók befizetéseiből befolyó törlesztő részletekből, és a költségvetésben meghatározott - 2013-ban 105 millió forint - keretből.



Kérdésünk: Hány megyében történt meg a munkáltató részéről az albérleti hozzájárulás csökkentése?

Válasz az ORFK Gazdasági Főigazgatóság részéről érkezett: Egyes rendőri szervek - az igénylők száma növekedett és a költségvetés helyzete miatt - az adható támogatás mértékét alacsonyabb szinten maximálták. Az így felhasznált keret tehát nem változott, csak több kérelmező kapott alacsonyabb összegű költségtérítést.